Åpne innspill og diskusjon
-
Forholdet mellom personvern og konkurranseregler
Portabilitet er f.eks. en rettighet i GDPR, men det er også et veldig viktig element i å sikre effektiv konkurranse. Mulighet for innbyggere til å dele egne opplysninger kan ha mye å si for konkurransen i det norske markedet. Idag har de som kjenner oss godt store fordeler av nettverkseffekter, både globale aktører og nasjonale aktører som har en dominerende posisjon, som Finn.no. Blant de store (Google, Twitter, Facebook, Microsoft, Apple, ...) er det et samarbeid om "Data Transfer Project", se: https://datatransferproject.dev
Kanskje det er relevant å ha en dialog med Konkurransetilsynet om dette?
En aktuell inngang er å prate med Samson Esayas, som har skrevet avhandling om dette:
https://www.jus.uio.no/om/aktuelt/aktuelle-saker/2021/kongens-gull-esayas.html -
@steinar-skagemo Takk for relevant tips. Jeg begynte å lete etter avhandlingen til Samson. Kunne ikke finne den i uio.duo. Vet du hvor en kan få le se den?
-
@christiane-andrea-frohlich Nei, dessverre
-
EUs Data Strategy
Et av punktene i EUs Data Strategy fra februar 2020 er
"Giving users rights, tools and skills to stay in full control of their data"
Er det naturlig å se utredningen i sammenheng med dette punktet?
-
@steinar-skagemo Definitivt! Vi ser jo allerede litt på de nye føringene og rammene som kommer fra EU i form av blant annet Data Governance Act og AI act, men personlig synes jeg det er litt vanskelig å "lese" hva EU mener med "Giving users rights, tools and skills to stay in full control of their data".. Om det er noen som vet om konkrete prosjekter eller aktiviteter i EU eller enkeltland i EU som forsøker å svare ut dette, og vi bør være obs på så rop ut! For selv om EIDAS og walleten vil være en del av ligningen så sliter jeg med å se at den kan dekke helheten, og dybden i retten til innsyn, og kontroll.
Innsiktsarbeid så langt i prosjektet tyder også på en viss usikkerhet knyttet til hvor stor grad av innsyn (eks. metadata, historiske data, grunnlagsdata osv.) innbygger egentlig har behov for, og kapasitet til å tolke. Spennende det med skills da, og om behovet og antallet innsynsforespørsler kommer til å utvikle seg i takt med at tjenester blir mer datadrevne, eller om vi som innbyggere rett og slett blir mettet?
-
@steinar-skagemo Jeg tenker at forholdet mellom personvern og konkurranseregelverket har et enda videre perspektiv. Introduksjon av nye systemer/tjenester eksploderer i markedet i dag. Mange av disse har ikke innebygd personvern og personvern som standardinnstilling som har vært et krav siden 2016. I beslutningsprosesser trumfer dessverre design og funksjonalitet sikkerhet og personvern som gjør at 'useriøse' aktører (og deres investorer) som ikke tar seg tid til å bygge robust teknologi vinner mens de som tar dette på alvor ofte er de som ikke vinner frem. Det lønner seg derfor ikke å bruke tid og penger på sikkerhet og personvern. Så lenge myndighetene ikke håndhever regelverket vil dette være konkurransevridende.