Sjøkart beskriver topografien under vann, sjømerker og andre egenskaper som er relevant for navigering til sjøs. I Norge er det Kartverket som er sjøkartmyndighet. Det betyr at Kartverket forvalter informasjonen som publiseres i de offisielle sjøkartene for norske farvann.
I Norge er datagrunnlaget for sjøkart kun tilgjengelig ved å inngå en individuell og svært begrensende avtale med Kartverket.
Den internasjonale hydrografiske organisasjonen (IHO) har definert S-57 som standardformatet for utveksling av digitale sjøkart mellom nasjoner. Det betyr at S-57 er datagrunnlaget for moderne sjøkart. Både profesjonelle navigasjonssystemer og systemer for fritidsbåtmarkedet som for eksempel kartplottere og app-baserte tjenester baserer seg på S-57 data.
S-57 dataene er kun tilgjengelig for dem som inngår en avtale med Kartverket om å være såkalt distributør for sjøkart. Avtalen legger strenge begrensninger på hvordan dataene kan brukes av en distributør. Noen av betingelsene i avtalen er gjengitt under. Disse er hentet fra versjon 7.1 av avtalen som kan fås på forespørsel fra Kartverket.
- Dataene skal ikke gjøres tilgjengelig for tredjepart.
- Avtalen kan kun inngås mellom Kartverket og et selskap, ikke med privatpersoner.
- Distributøren må holde oversikt over alle sine kunder og rapportere inn salgstall eller omsetning til Kartverket hvert kvartal.
- Kartverket tar individuelt betalt fra hver enkelt distributør. Prisen bestemmes ut fra kundegrunnlaget til distributøren.
På grunn av disse strenge betingelsene vil nye produkter innenfor navigasjon kanskje ikke kunne bli realisert på grunn av for høye kostnader, for tidkrevende byråkrati eller problemer med å oppfylle lisensbetingelsene. Forskning eller non-profit prosjekter som er avhengig av sjøkart vil vanskelig la seg gjennomføre.
Punktene under henviser til lovverk, retningslinjer og anbefalinger om forvaltning av offentlig data og argumenterer for at dette også inkluderer sjøkart:
- Kartverket er et statlig forvaltningsorgan og er dermed omfattet av offentleglova. Hovedregelen, § 8, er at innsyn i offentlig data skal være gratis. Digitaliseringsrundskrivet understreker også hva lovverket sier: “Data skal gjøres tilgjengelig i tråd med viderebruksbestemmelsene i offentleglova og Retningslinjer ved tilgjengeliggjøring av offentlige data”. Kartverket forvalter sjøkart på vegne av den norske stat og datagrunnlaget skal derfor gjøres tilgjengelig i tråd med overnevnte lover og anbefalinger.
- “Veileder for tilgjengeliggjøring av åpne data” utgitt av Digitaliseringsdirektoratet sier følgende: “Dokumentbegrepet i offentleglova er definert som “ei logisk avgrensa informasjonsmengd” og omfatter dermed også data som offentlig sektor forvalter. Offentleglova skal blant annet legge til rette for viderebruk av offentlig informasjon, og at offentlige sektor er åpen og gjennomsiktig (jf. offentleglova § 1)". Altså ser det ut til at sjøkart passer med definisjonen av hva slags data som er omfattet av offentleglova.
- Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet publiserte i 2017 "Retningslinjer ved tilgjengeliggjøring av offentlige data". Kartverket bryter med retningslinjene på noen sentrale punkter:
- Bruk åpne standardlisenser.
- Tilby data gratis.
- Tilby data uten brukerregistrering.
Gitt informasjonen som er presentert ovenfor ser det ut til å være en ganske stor avstand mellom Kartverkets gjeldende praksis rundt publisering av sjøkart og hva som er en ønskelig situasjon gitt anbefalingene fra forvaltningsmyndighetene, inkludert Digitaliseringsdirektoratet. Det kan også være at Kartverket bryter norsk lov.
Jeg ber derfor om tilbakemelding på følgende spørsmål:
- Er gjeldende praksis for distribusjon av offisielle sjøkart fra Kartverket samstemt med hva som er en ønskelig situasjon?
- Hvilke hindringer ligger i veien for å dele norske sjøkart med en åpen lisens?
- Er det Kartverket alene som bestemmer til hvem og med hvilken lisens sjøkart skal publiseres?