Supert, tusen takk!
steinar.skagemo
Innlegg
-
Avklaringer om samtykke? -
Avklaringer om samtykke?Hei Ressurssenteret,
Med fare for at jeg ikke er helt oppdatert, så mener jeg det var sånn at ressurssenteret skulle lage en veileder for rettslig grunnlag for deling av data, og at de som del av den veilederen også skulle komme en avklaring rundt hensiktsmessighet av samtykke vs hjemmel i lov/forskrift. Det var forøvrig, sånn jeg tolket det, en oppfølging av et av tiltakene i KVU-en om deling av data, om regelverksgjennomgang.Per idag har jeg ikke funnet noen sånn veileder. Det står implisitt litt om dette i veilederen om digitaliseringsvennlig regelverk, som såvidt jeg tolker det fastslår at man skal lage hjemmel for deling av data som del av regelverksutviklingen. Altså ikke engang vurdere om samtykke kan være egnet.
Dere har et blogginnlegg om samtykke der dere inviterte til debatt for to år siden, og jeg la inn noen kommentarer, men der er det også stille.
Se: https://www.digdir.no/sammenhengende-tjenester/bruk-av-samtykke-i-offentlig-sektor/3707Hadde vært veldig nyttig å få tilbakemeldinger, siden det nå er høringsfrist på NOU-en med lov skal data deles, og der kommer det en egen artikkel som oppfordrer myndighetene til å gjøre det lettere for de som skal bruke data å be om samtykke.
Vennlig hilsen,
Steinar Skagemo -
Datasett Folketeljinga 1910, ARKIVVERKET@christiane-andrea-frohlich Supert, tusen takk!
-
Datasett Folketeljinga 1910, ARKIVVERKETJeg ser at folketellingen også tilbyr API-er, kanskje de kan registreres i API-katalogen? Se: https://www.digitalarkivet.no/content/125/folketellingen-1910
-
DIIA fra UkrainaRe: Åpne innspill og diskusjon
I et møte igår der Digdir fortalte om arbeidet med å koordinere håndteringen av flyktninger fra Ukraina, ble det nevnt at mange ukrainere har en app/tjeneste, DIIA, der de har tilgang til dokumenter/attester fra det offentlige, og kan dele dem videre. Dette er kanskje noe som kan sees på til inspirasjon?
Det har vært litt frem og tilbake om viktigheten av å kunne dele informasjonen man får innsyn i, og jeg er jo som dere vet av den oppfatningen av at innsyn alene har veldig begrenset verdi, innsynet er typisk noe man ønsker i det man er i en prosess, og det skal deles data med en annen part. Jeg sitter ikke jevnlig og sjekker om det er noe nytt på politiattesten min, men hvis jeg blir bedt om å levere politiattest, vil jeg definitivt ta en titt på den før jeg videreformidler den.
Her er en wikipedia-artikkel om DIIA, og merk at den er tagget med å være litt preget av "pressemelding", så den må leses med en god dose kildekritikk. Samtidig, det er kanskje andre i Digdir som har sett den på nært hold.
https://en.wikipedia.org/wiki/Diia -
Nordisk samarbeidI det nordiske samarbeidet Nordic Smart Government and Business jobber vi på tvers av de nordiske landene med flere tiltak som vil gjøre hverdagen til små og mellomstore bedrifter i Norden enklere. Fra Norge deltar Brønnøysundregistrene, Skatteetaten, DFØ, SSB og Digdir. Blant områdene det jobbes med er utbredelse av digital faktura, ordre med mer, og deling av data fra regnskapssystemene.
I de andre nordiske landene deltar de respektive registermyndighetene og skattemyndighetene. I tillegg er det statistikkmyndigheter og digitaliseringsmyndigheter fra enkelte land.
-
Åpne innspill og diskusjonEUs Data Strategy
Et av punktene i EUs Data Strategy fra februar 2020 er
"Giving users rights, tools and skills to stay in full control of their data"
Er det naturlig å se utredningen i sammenheng med dette punktet?
-
Åpne innspill og diskusjon@christiane-andrea-frohlich Nei, dessverre
-
Åpne innspill og diskusjonForholdet mellom personvern og konkurranseregler
Portabilitet er f.eks. en rettighet i GDPR, men det er også et veldig viktig element i å sikre effektiv konkurranse. Mulighet for innbyggere til å dele egne opplysninger kan ha mye å si for konkurransen i det norske markedet. Idag har de som kjenner oss godt store fordeler av nettverkseffekter, både globale aktører og nasjonale aktører som har en dominerende posisjon, som Finn.no. Blant de store (Google, Twitter, Facebook, Microsoft, Apple, ...) er det et samarbeid om "Data Transfer Project", se: https://datatransferproject.dev
Kanskje det er relevant å ha en dialog med Konkurransetilsynet om dette?
En aktuell inngang er å prate med Samson Esayas, som har skrevet avhandling om dette:
https://www.jus.uio.no/om/aktuelt/aktuelle-saker/2021/kongens-gull-esayas.html -
Registerkonferansen 2021[event][name]Registerkonferansen 2021[/name][allday]true[/allday][startDate]1634680800000[/startDate][endDate]1634853599999[/endDate][reminders][][/reminders][location]Brønnøysund / Digitalt[/location][description]Program og påmelding: https://www.brreg.no/om-oss/registerkonferansen/
Fra nettsiden:
Tema: Samarbeid som drivkraft for innovasjon og verdiskaping.
Samarbeid er grunnlaget og drivkraften for alt godt, det mener hvert fall alle de som jobber i Brønnøysundregistrene. Samarbeid er derfor temaet også for registerkonferansen 2021. Konferansen arrangeres i Brønnøysund, men du kan også delta digitalt.
Her vil du høre mer om hvordan vi kan skape en enklere hverdag med flere sammenhengende tjenester, hvordan vi kan jobbe sammen for å skape mer åpenhet og hindre svindel og juks, hvordan vi med økt datadeling kan bidra til økt verdiskaping og ikke minst hvilke erfaringer vi tar med oss fra arbeidet med kompensasjonsordningene for næringslivet.
Vi har med et bredt spekter med talere fra akademia, samt privat og offentlig sektor. Møteleder er Inger-Gunn Sande fra Nordnorsk kommunikasjon.[/description][mandatory]false[/mandatory][/event]
-
Hva er egentlig et API?@tuva Nå virket den ihvertfall. Veldig fin beskrivelse!
-
Hva er egentlig et API?@tuva , spennende! Men jeg får dessverre en feilmelding på linken. Den åpner først, men etter noen sekunder endres siden til en 500-feilmelding og teksten: "Apologies, but something went wrong on our end."
-
Analyse av Enhetsregisteret med Python og PandasNesten alt innholdet i Enhetsregisteret er tilgjengelig som åpne data, via en rekke ulike distribusjoner.
https://data.norge.no/datasets/68d08f28-a16d-4fab-a953-ed4ab08ce2e2Det er for eksempel mulig å laste ned hele Enhetsregisteret, enten som JSON eller XLSX.
Python og Pandas er et populært verktøy for å analysere data. Men det kan være en del ting å passe på ved innlesingen for å fungere best mulig. Dette er ikke "rocket science", men likevel noe som mange kanskje må bruke litt tid på, og vi lurer på om det er interesse for å ha en referanseoppskrift for dette som kan gjenbrukes?
Et foreløpig utkast til en slik oppskrift er ligger her, og vi vil gjerne ha tilbakemeldinger på den:
Dersom du ikke har Python installert, kan du også bruke tjenesten MyBinder for å redigere og kjøre koden. Isåfall kan du bruke denne linken. Merk at koden både viser hvordan du kan laste ned Enhetsregisteret OG bruke en allerede nedlastet kopi. Det siste er en snarvei som sparer deg noen minutter venting på nedlasting, men til gjengjeld gir deg litt gamle data.