Tilgjengeliggjøring av norges lover og forskrifter
-
Eg er ikkje kjent med kva som skjer. Vi i Digdir skal sjå om vi finn nokon som kan svare her.
Det er noko historikk i ein gammal (2018) diskusjonstråd på OKFN.org som kan vere av interesse.
-
@livar-bergheim Takk for info.
Jeg der på linken og ser fram til å høre hva dere finner ut.
mvh Espen Remman -
Hei. Jeg har fått mer utfyllende informasjon fra Øyvind Andersen på Stortingsadministrasjonen. Det er ingen planer om å tilgengliggjøre norges lover som et nedlastbart datasett. Lovdata og Gyldendal rettsdata "konsoliderer" lovene og tilgjengeliggjør disse via API. Bruken av API-er er for en del fritt og andre deler er betalbart.
Tidligere var Norge langt framme med tjenestene levert av Lovdata.
Nå sakker vi akterut.
Når vi nå skriver 2022 er det på høy tid å tilby lover og forskrifter digitalt og nedlastbart. Dette er en ressurs som er alles eiendom. Å gi personer og selskaper muligheter til enten å søke direkte i dataene og/eller lage verdiøkende tjenester til samfunnet på toppen av dette bidrar til å demokratisere rettspleien og er i henhold til EUs og vel også Norges veikart for å åpne data for innbyggerne.Hvordan går vi fram for å arbeide for å
få digitalt nedlastbare lover og forskrifter?mvh
Espen Remman
Chronos AS
97 55 70 21 -
Hei! Jeg vet det jobbes med åpent datasett for lover. Kan oppdatere tråden når mer informasjon er klar
-
Spennende!
Dette er viktig.hilsen
en utålmodig sjel som både arbeider med forskningsprosjekt rundt bruk av kontrakter og generell språkteknologi.Espen Remman
97 55 70 21 -
Helt enig med @espen-remman sine observasjoner. Kan heller ikke se at veien trenger å va så lang, de må vel ha datane i noe strukturert format allerede som renderer ut lovdata.no.
Edit: Noen oppdateringer på denne fronten @hnygard?
-
Takk for støtten.
@livar-bergheim Har du eventuelt noen nye oppdateringer?
EU setter stadig sterkere fokus på transparens. I mitt firma ser vi stort internasjonalt potensiale i det arbeidet EU legger ned. Det føles rett og slett rart at vi i Norge er i ferd med å bli en sinke her. Hvis alle er enige om at vi må få åpnet opp lover, forskrifter og rettskjennelser så er det fint å få det uttrykt.
Eller er det bare praktiske hindringer som gjenstår? Hvilke er i så fall disse?
Eller er det andre hindringer, for eksempel regulatoriske eller kommersielle? -
@espen-remman Dessverre ingen oppdateringar endå. Hindringa er først og fremst at ein konsoliderte utgåver av norge sine lover og forskrifter ikkje finst i offentleg sektor. Verken Lovdata eller Gyldendals Rettsdata er ein del av offentleg sektor, og er ikkje omfatta av lover og føringar som til dømes offentleglova.
-
@livar-bergheim
Takk for tilbakemelding Livar.Det er vel dette som nettopp er problemet?
Det offentlige må (i 2022) eie sine egne/borgernes data, ikke stiftelser og kommersielle selskaper.Alle må ha tilgang til rådataene. Og alle må få tilgang til å bygge verdiøkende tjenester på toppen av disse dataene (uten å samtidig sperre for tilgang til rådataene).
Dette må jo rettes opp.
Jeg forstår ikke hvorfor det ikke er en helt opplagt sak i 2022. -
Helt enig at offentlig data bør/skal være offentlig.