ELMA for alle norske bedrifter
-
Hei.
Vi skulle ønske at ELMA inneholdt alle norske bedrifter som kan motta EHF / PEPPOL BIS 3.0. Foreløpig inneholder ELMA bedrifter som har registrert seg i den norske SMP, og ikke norske bedrifter som er registrert utenfor denne. Dette fører til at noen bedrifter, som utelukkende sjekker ELMA registeret, ikke kan/vil sende EHF til disse mottakerne.
Hadde det vært mulig å (enten/eller):
- Samarbeide/integrere med PEPPOL directory?
- Oppdatere ELMA ved å "scanne" SML/SMP for norske bedrifters adresse?
- La alle bedrifter registrere seg i ELMA registeret (data-utdraget) via API eller lignende enkel måte uten å være registrert i ELMA SMP?
- La ELMA være et søkeverktøy istedet for et datasett der man kan søke på norske organisasjonsnumre med direkte oppslag i SML/SMP.
Mvh
Magnus Byrkjeflot | snapbooks.no -
Eit kjent problem. Bra du tek det opp.
Eg jobba med ELMA eit par år, fram til mai 2021, og på utviklar-sida hadde eg hovudansvaret for opne data frå ELMA. Skal be andre som jobbar med ELMA i dag om å sjå på dette.
Nokre foreløpige svar på spørsmåla:
1) ELMA eksporterer alle registrerte mottakarar til PEPPOL Directory.
2, 3, 4) Tvilar sterkt på at nokon av desse alternativa er ønskjelege.Den korrekte måten å slå opp norske organisasjosnummer i PEPPOL
For oppslag på norsk organisasjonsnummer i PEPPOL, er aldri oppslag i ELMA rett metode. Korrekt metode er å slå opp via SML, som så peikar ein vidare til korrekt SMP (ELMA eller annan SMP) dersom mottakaren er registrert i PEPPOL-nettverket.Historikk
Tar med litt historikk, sidan det gjerne er andre som også leser denne tråden.ELMA har gjort informasjon om mottakarar tilgjengeleg som opne data i mange år, minst frå 2014. I begynnelsen var ELMA einaste SMP som norske mottakarar kunne registrere seg i, og mange har tydelegvis laga integrasjonar mot ELMA for å slå opp norske organisasjonsnummer. Data frå ELMA fungerte til dette den gang. No som ein som norsk verksemd kan registrere seg som mottakar i ELMA i andre SMP-ar enn ELMA, er ikkje desse integrasjonane korrekte. Sjølv om ei norsk verksemd ikkje er i ELMA, kan den vere i andre SMP-ar som du seier.
Opne data frå ELMA er i dag nettopp det - opne data frå ELMA. Vil tru det er nyttig for analyse-formål, sjølv om dataene ikkje lenger egnar seg til å bli kobla inn i forretningsprosessar slik mange har gjort.
Dokumentasjonen er tydeleg: Ikkje bruk ELMA til å slå opp norske organisasjonsnummer
Med den endra situasjonen, har ELMA oppdatert dokumentasjonen:I oppføringa på data.norge.no står det: «OBS! Andre SMP-er enn ELMA inneholder også norske mottakarere. Dersom du skal sjekke om en organisasjon kan motta et gitt dokument (f.eks. efaktura), bruk SML-oppslag eller PEPPOL directory.»
Og i ELMA sin dokumentasjon i Digdir-docs står det:
«NB! These datasets must not be used to check if a given norwegian organization is registered in PEPPOL or what documents an organization can receive. This should be done via a lookup via the SML (Service Metadata Locator).»Utfordringa er å nå ut med oppdatert dokumentasjon
I praksis er det nok få av dei som allereie har sett opp integrasjon som går tilbake og leser dokumentasjonen.Ein har heller ikkje noko god måte å nå ut til alle brukarane av dei opne dataene frå ELMA. Utfordringa med opne data er at få eller ingen av verksemdene som har gjort data tilgjengeleg, har nokon god måte å nå ut til brukarane (til dømes ei e-postliste). Laga forøvrig ein tråd om dette med oversikt over brukarar, sidan det er eit problem som dukkar opp med jamne mellomrom.
Den beste løysinga er nok å få dei som brukar data frå ELMA feil til å rette praksis.
Det er nokre lenker til nyttig informasjon for å implementere oppslag via SML dette nederst på sida "Open data" under ELMA på docs.digdir.no.Slik varslar ELMA om endringar
I dag blir endringar i ELMA annonsert på Samarbeidsportalen / status.digdir.no.
For vesentlege endringar i dei opne dataene, blir det gjerne posta frå Datahotellet sin Twitter-konto, der ein legg ut driftsmeldingar. -
Hei.
Takk for et veldig utfyllende svar. Det er viktig informasjon du tar med her ift. historikken som viser hvorfor ELMA var et viktig prosjekt og en av brikkene som gjorde til at elektronisk fakturering ble så utbredt som det er i Norge. Dette arbeidet var utrolig viktig.
ELMA er for veldig mange som driver bedrift blitt oppslagsverket for om en kunde kan motta EHF eller ikke. Det brukes mye for manuelle oppslag, men jeg vil tro det derfor også for mange er første sted man leter når man skal bygge løsninger rundt EHF. Informasjonen på data.norge.no via REST API eller excel/csv utdrag er så lett tilgjengelig (og så godt beskrevet) at det er vanskelig å ikke gå i denne "fellen". På andre siden er informasjon om hvordan slå opp i SML/SMP godt gjemt, og relativt komplisert i forhold. Dette var iallefall min personlige erfaring for noen år siden.
Det er som du sier et opplysningsproblem, men jeg er usikker på om opplysning er eneste veien å gå. ELMA begrepet er såpass innarbeidet i Norge, og SMP/SML begrepene såpass ukjente.
Kunne det være en ide å skille "ELMA SMP" fra "ELMA registeret", og heller la "ELMA registeret" være et utdrag av norske mottakere fra PEPPOL directory? Det ville iallefall hjelpe de som gjør oppslag på kundene sine manuelt, og samtidig hjelpe de som feilaktig har brukt ELMA datautdrag som datakilde i løsningene sine.
Vet jeg hiver ut ideer uten å vite omfang eller om de er ønskelig/mulig å gjennomføre Men vi har kunder som merker dette problemet daglig. De ønsker egentlig bare å kunne sende og motta elektroniske faktura uten problemer.
Mvh
Magnus Byrkjeflot | snapbooks.no -
-
Hei,
Vi har tilsvarende problemstilling som Magnus, og setter pris på all nyttig informasjon i denne tråden her! Vi ønsker en tilgjengelig og pålitelig måte å slå opp alle norske EHF mottakere på og gjerne på fil hvis mulig. Vi har tidligere sjekket opp mot ELMA men vi får ikke til å gjøre dette lengre på grunn av ratelimit - det er såpass mange vi må sjekke mot og det veldig ofte.
Vi har sett på alternativer som f.eks anskaffelser.no og som jeg har forstått så har de både oppslag i datahotellet og via SML. Så mitt spørsmål er jo da om følgende link vil slå opp i alle norske EHF mottakere: https://anskaffelser.dev/service/lookup/
Alternativt så fant vi også lignende hos PEPPOL selv: https://directory.peppol.eu/public/locale-en_US/menuitem-search
Er det noen som vet om dette er et bra alternativ og/eller har noen erfaringer med å bruke den? Ser dog at den også har fra andre land.Er ikke så kjent med SML/SMP men hadde også vært fint om kan dele erfaringer med SML og hvilke fins det?
Mvh,
Mathias
Svea -
Jeg kjenner ikke til https://anskaffelser.dev/service/lookup/, men det ser ut som den gjør et SML+SMP kall i bakkant. Jeg kan ikke tenke meg at det er ønskelig at denne tjenesten benyttes maskinelt. Den korrekte måten å sjekke om en organisasjon støtter en prosess, dokumenttype og transport-profil er via SML+SMP kall. Dette kan gjøres på en desentralisert måte, da SMLen er en DNS for å finne ut hvor en organisasjon har sine Peppol-metadata. For de fleste norske organisasjoner vil derfor SMLen fortelle at man skal bruke ELMA SMP. Dersom en organisasjon har valgt å ha sine opplysninger i en annen SMP, så vil man få informasjon om hvilken SMP det er. Dersom dere bruker Java, så finnes det en ferdig open source klient som tar seg av hele denne SML + SMP biten. Anbefaler å ta en titt på følgende prosjekt: https://github.com/OxalisCommunity/vefa-peppol
Se da spesielt på klassen LookupClient.java -
@livar-bergheim Betyr dette at oppslag via Peppol sitt API som er dokumentert på https://directory.peppol.eu/public/locale-en_US/menuitem-docs-rest-api (søke på orgnr og sjekke dokumenttyper)er en grei måte å sjekke om et norsk selskap kan motta EHF?
Har gjort noen tester og opplever å få HTTP-statuskode 429 Too Many Requests, har du noe informasjon om rate-limiting eller eventuelt hvem som kan kontaktes for å få tak i dette? -
-
@georg PEPPOL Directory er ein måte å sjekke på, men det beste er som Frode (@kons-fbj) seier, å gjere eit SML+SMP-oppslag. Det er fleire grunnar til det. Då eg sist var meir inne i PEPPOL-domenet for snart eit år sidan, så var det ikkje eit absolutt krav at alle SMP-ar må legge inn sine mottakarar i PEPPOL Directory. I så fall vil ikkje PEPPOL Directory ha ein komplett oversikt. Eg veit ikkje om det er blitt eit krav nyleg. Sjølv om det er blitt eit krav, så vert det eit ekstra ledd til den faktiske registreringa i PEPPOL (oppslag via SML+SMP), og dermed ei ekstra feilkilde. Nokre SMP-ar har kanskje problem med oppdatering til PEPPOL Directory osv.
Dersom du får 429-feil på oppslag i PEPPOL Directory, så var det mogeleg å laste ned heile PEPPOL Directory som ei stor fil og så gjere sjekk lokalt. Om det er ein batch-jobb som ikkje køyrer veldig ofte, så kan det vere ein meir farbar veg.
Laga forresten ein eigen tråd for å utveksle tips om korleis hente data frå API med rate-limiting. Vart sjølv nysgjerrig på kva støtte som finst i form av HTTP-klientbibliotek, rammeverk og liknande.
-