Råd i forbindelse med behandling av intern data.
-
Hei,
I forbindelse med pågående tjenesteinnovasjons-arbeid skal Namsos og Overhalla kommuner etablere et styringsverktøy hvor vi drar nytte av data fra intern IT infrastruktur ved å tilgjengeliggjøre spesifikt beslutningsgrunnlag presentert i Power BI. For å genere datagrunnlaget til verktøyet planlegges det overføring av data til datalake med data lakehouse som settes opp av lokal IT. I dag blir mye informasjon hentet ut fra økonomisystem og HR-systemer gjennom manuelle rapporter, som gjennomgår manuell bearbeiding før man gjennomgår grunnlaget i et møtepunkt. Vi ønsker å styrke denne samhandlingen ved å automatisere uttrekk, sortering og sammenstilling av data.
Vi er i idé-stadium med hensyn til innhold i styringsverktøyet og har i den forbindelse problemstillinger hvor vi må vurdere hvordan løsningen må/kan utformes for å sikre ivaretagelse av juridiske betingelser for personvern og datadeling. Anmerker her at dataen vi skal bearbeide er ment for intern bearbeiding og deling, hvor administrering av tilganger til rådata og Power BI administreres strengt ut fra nødvendige prosedyrer. Det må vurderes nøye hvor store grupperinger av tilganger vi etablerer; avdelingsvis, virksomhet, sektorvis.
Innspill har kommet på data som er interessant å bearbeide:
- Fravær
- Overtid
- Sykefravær
- Kurs
- Ekstravakter
- Interne bytte
- Vikar
- Bemannings-status
- Ekstern-innleie
- Faktisk bemanning opp mot planlagt bemanning
- Bruk av kompetanse
- Utskrift-rapporter: Hvor mange utskrifter gjennomføres
- Oversikt over utgifter, hvor metadata fra faktura kan tilføres i datagrunnlaget
- Deltid/Heltid
- Tjenesteutmåling avdelingsvis
Foreløpig ser vi på noen mulige vinklinger for hvordan vi kan imøtekomme lover og regler:
- Løsningsforslag 1: Vi sikrer at datasett som mates inn i datasjøen ikke er personspesifikk, og at gruppetilhørighet eller informasjonskategorier i datagrunnlaget ikke er for snevert.
- Løsningsforslag 2: Vi mater all data inn i datasjøen, og sikrer at personvernet ivaretas i oppsettet av løsning for datavisualisering.
- Løsningsforslag 3: Vi må lære mer om hvordan data kan bearbeides før det kan mates inn i datasjøen.
Vi ser at terrenget vi beveger oss inn i må håndteres med respekt for den enkelte, og tar derfor kontakt med aktuelle rådgivende organer for innspill.
På forhånd, takk for oppmerksomheten.
-
Hei,
Takk for godt spørsmål.
Vi i Digdir erfarer at det finnes mange gode ressurser rundt om som kan være relevante å kontakte for bistand i din sak.
Datatilsynet bør kontaktes for råd og bistand på konkrete personvernspørsmål, og for litt mer generell veiledning anbefaler vi at KS kontaktes. Gode og relevante erfaringer finnes også i kommune-norge fra før, og de kan du kanskje få innsikt i ved å kontakte Digi-nettverkene.
Anne-Lena Straumdal i KS er KS sitt kontaktpunkt inn mot alle Digi-nettverkene.
I tillegg er vi kjent med at Bergen kommune i flere år har jobbet med et datasjø-prosjekt, og for mer informasjon om det kan lederen i DigiVestland - Simen Soltvedt - kontaktes.Dere er også velkomne til å fortsette diskusjonen her i Datalandsbyen.
-
@livar-bergheim Takk for svar og tips